Hønsehold, hva krever de?

Skal du ha høns er det greit slik som med alle dyr, at man setter seg inn i hva de krever.

Her er en liten veiledning!

Vil du ha en hane?

Først må du sjekke om du kan ha høns der du bor, etterpå må du sjekke om du f eks kan ha en hane. I tettstrøk er det nok ikke så populært med haner, så for å unngå irriterte naboer hør gjerne med dem hva de syns om det. Fordelen med en hane et at de passer på flokken og hønene kan få befruktet egg om du ønsker å produsere kyllinger. De hjelper også å holde orden mellom hønene som kan krangel litt om hvem som er sjef, ja de har hierarki her også! Det er også koselig med hanegal om morgenen, om du er av den romantiske typen. Ulempen er jo om du ikke liker verken hanegal eller vil ha kyllinger, men bare høns, så klarer hønene seg uten en hane også. Da går det ann å bestille rugeegg av andre oppdrettere og klekke de selv eller bruke ei rugehøne.

Raser

Det finnes mangfoldige hønseraser, vil du ha vanlige høns eller dverghøns? Vil du ha gode eggleggere, rugere, kjøtthøns eller som kjæledyr? Det beste er nok å sjekke opp på ulike forumer f eks www.fuglepraten.no eller internett og bøker. Jeg valgte en rolig dvergrase, silkehøns ,som er vakre og blir veldig tillitsfulle. Hanen hos silkehøns galer også litt annerledes, tror kanskje min hane er litt spesiell i tillegg, men jeg syns de bråker mindre! Det finnes mange ulike vakre raser, men sjekk egenskapene som de har, og hva du er ute etter. Jeg ville bare ha litt hageselskap og litt egg, i tillegg så interesserer jeg meg for Asia og falt ekstra for silkehønsene da. Følg med på forum etter hønseutstillinger, her kan du kjøpe flotte høns eller om du bare vil se hvordan de er i virkeligheten. Landsutstilling for høns er på høsten hvert år. (Se hjemmesiden min under ulike linker og lokale fjærfeklubber!)

Stell

Jeg syns høner er lette og kjekke å passe på. (Om du ikke er allergisk mot fugler så er det et alternativ om du er allergisk mot pelsdyr, det er jeg.) De krever ikke så allverdensplass egentlig, men jo mer du kan tilby så blir de enda kjekkere å ha! Jeg begynte med et lite bur fra Felleskjøpet, men siden jeg ble så hektet endte det opp med å være et oppdrettsbur for unghøns og kyllinger. Det er jo flott om de kan få mulighet å være ute i frisk luft, ha tilgang til et hus som over bakken, for å skjerme seg for vær og vind og ha rugekasser. I vinter satte jeg opp varmelamper, mest for at vannet ikke skulle fryse, men hønene gikk gjerne ut på dagtid selv om det var minusgrader. Jeg lar dem også gå fritt når jeg er i hagen, men pga katter og mulige rovfugler så holder jeg dem inne i garden ellers (dverghøns var veldig interessant og SMÅ for nabokatten, en vanlighøne er sikkert mer skremmende da den er større…) Ellers så har jeg noen enkle DAGLIGE RUTINER, og der er å sjekke og skifte vann, ta inn egg, ta vekk evn samlinger av hønseavfall, sjekke maten. UKENTLIG STELL er å skifte spon og høy, og dette kan fint blandes i en KOMPOSTHAUG. Til å begynne med kastet jeg det der jeg samler ugress, men det tok ikke lang tid før det ekspolderte med vekst pga all næringen som er i hønseavfallet. Nå vet jeg å bruke det som gjøtsel i hagen!

Fordeler med egne høns

Jeg kjøper sjeldent EGG i butikken lenger, bare om hønene er i rugehumør, da legger de gjerne ikke så hyppig. Eggene kommer da fra mine egne høns, som får løpe fritt i hagen, lete etter mark og har det riktig så bra. Jeg er så personlig at jeg gir dem navn og egenskaper, de har faktisk ulike personligheter og er festlige å studere. Jeg kunne derfor ikke hatt kjøtthøns, men har ingenting i mot dem som har det, jeg spiser jo kylling ganske ofte. KOMPOST til hagen, nå har jeg kjøpt roser og plantet dem i nærheten av hønsnene. De er kjekke å ha som SELSKAP, og er rimelige i hold (noen hundrelapper for veldig spesielle høns kanskje, men de er sjeldent dyre), maten er også rimelig, 25kg sekker hos Felleskjøpet for hundreogfemtispenn ca, men høns spiser gjerne rester av grønnskaker og finner insekter om de får gå ute selv.

Informasjon

Meld deg på ulike forum, det er en hel verden der ute. Sjekk internett for informasjon eller bøker. Jeg skaffet” Chickens for dummies”, som er lett å bla opp i, tar for seg så og så alt om hønsehold! Kjøp den på Amazon.com eller uk, for en rimelig penge.

Lykke til!


10 thoughts on “Hønsehold, hva krever de?

  1. Oi, oi, oi! Du e i SIGET i dag!! Spennende lesning! Eg likte veldig godt “hundreogfemtispenn”, hahaha!! Streetsmart Ellen! Etter sin entusiasme så har eg sjøl tenkt på om eg kanskje sko hatt meg ei høna eller to, når me ein gang flytte her fra. Men det e på vurderingsfase, og då ska sannsynligvis Even og ha seg kanin, så det kan bli litt av ein dyrehage 🙂 Fortsatt god helg og kos deg med hønene og hanen(e)(avhengig av kjønnet te de nye småingane)!!

  2. Det var de der pannekakene som satt så lenge og umobiliserte meg 😛 Så hadde jeg tenkt å skrive om hønsehold en stund nå. Ja, så kjekt om dere også får litt høns ved en senere annledning! Streetsmart Ellen har hørt på radio med masse rapping og gangsta sanger, totally digging it 🙂

  3. Haha!! Eg lige det! De pannekakene må ver litt av ein hard kost ja! Keep listening to rap, det hørres ut som du blir fort påvirka!! 🙂

    1. Jeg blir så raskt påvirket av alt, det er det som er så farlig 😉 Men du skal få se rappe-posen min neste gang, just keep chill’in till that sweet bird!

  4. Aiaiai! Skikkelig innføring her, ja. Så koselig å lesa og se at du trivest på landet med de små pip-pipane! 😀 Du er supersøt og verdens beste going! ♥ ♥ ♥

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s