Hvordan stelle ei høne?

Våre vanlige husdyr blir vasket, børstet, klippet og passet godt på. Men hvordan skal du stelle ei høne, og trenger den det? Fugler er litt annerledes enn pelsdyr, fisk og reptil, de har fjær, og de steller dem stort sett selv så lenge vi legger til rette for det. Ei høne trenger samme forpliktelser som alle andre kjæledyr; vann, mat og velferd. Høns kan bli syke, og etter dyreloven er vi pliktige å hjelpe den til enten å bli frisk eller for at den får en human avlivning. For har du et dyr, så må en også være forberedt på å ha ansvar for alle aspekter av deres liv.

Praktisk stell. Du ser at ei av hønene dine ser bokstaveligtalt litt ribbet ut, hva har skjedd? Fugler feller fjær en til to ganger i året, rovfugler feller fjær én gang per år, mens undulatene mine er rene konfettien og jeg synes de feller fjær bare jeg ser på dem (haha). Høns, de mister fjær de også, og da kan de se litt grimme ut (jeg syns bare de ser festlige ut). De kan se litt syke ut rett og slett, men de er helt OK, bare du er innstilt selv hvordan ei høne ser ut uten endel fjær. Første gang mine høns mytet, som det heter, ble jeg litt forlegen, og håpet at ingen ville se dem i prosessen. Jeg tenkte, tenk om noen tror jeg driver med dyremishandling!, men det er helt naturlig. Å felle fjær krever endel energi, og da kan du være litt omtenksom å tilby litt rikt med god og sunn mat til hønene, så får de ekstra næring til den nye fjærdrakten sin. Jeg ble spurt om det var nødvendig med en middspray, og helt ærlig så har jeg ikke hatt problem med midd. De er der ja, de er bare til å se innerst på fjøra så ligger det av og til et lite dyr på noen få millimeter. Da kan du gjøre følgende, sørg for å skifte ut høy og spon regelmessig (for generelt å holde diverse kryp nede), la hønene alltid ha tilgang til en balje eller hjørne med fin sand, de elsker å bade i sanden, eller om du har et problem, få deg en spray mot midd. I stygge tilfeller med angrep på fjær så kan en se at middene har spist på dem som om de var larver som gnager på et blad. Jeg har sett det på andre fuglefjær, men ikke noe særlig hos mine. Jeg vil tro utstillere etc liker å holde det vekke, men så lenge fjærene er ok og de er fluffy og ser friske ut, ikke overdriv hønestellet. (Jeg har badet høns et fåtall av ganger, mest fordi de stinket skikkelig fjos etter å ha hentet dem). Dette er ikke dyr du vil ha inne i stuen uansett, de er utedyr, og de klarer seg helt fint. Det eneste å passe på er høner som ligger og ruger, noen går helt i klukk. Daglig så passer jeg på at de spiser, du kan kjenne akkurat som en liten golfball på brystet om ei høne har spist eller ikke, dette kalles ei kro. Mat som kommer ned i kroa blir kverna av småstein som hønene svelger, de har jo ikke tenner. Når maten er kvernet, går den videre ned i magen. Er kora tom, trenger høna mat, og da løfter jeg henne ut av reiret, så bruker hun 30 sekunder på orientere seg før hun oppdager at hun er sulten og strekker på beina samtidig. Høner som ligger i ro har større sjanse for å få litt ekstra smådyr i fjære, men da pleier de å ta en 15 minutters spise, bade og løpetur før de kaster seg inn i reiret igjen. De ruger som galne 🙂 Noen ganger så setter det seg avføring bak i kloakken, altså rumpa, når det stivner ser det ikke så fint ut. Og det er heller ikke behagelig for høna om den har diare og det stivner i fjæra, og de bulker seg opp med masse skitt. I særs tilfeller så tapper jeg et lunket bad, holder høna oppi og lar det løsne, men de klarer seg ofte selv.

Pedikyr, yes, det må til av og til. Silkehøns har 5 negler, 3 av dem blir slitt når de løper, mens de andre 2 av og til trenger litt tilsyn. Det kan være vanskelig å se, da de er litt høyr opp under fjørdrakten, men av og til så vokser de som en liten skrutrekker. Da tar du en neglesaks og klipper av forsiktig, men ikke klipp av for mye. Det er blodkar inni neglen, og klipper du av for lang inn, så vil ikke dette slutte å blø. Da må du på med et slags trykkplaster. Det finnes noe i England for dette, det fungerer som en slags talg og plugger igjen kloa. Så bare pass på litt. Føttene kan også bli utsatt for skader på huden, og huden er nesten kliss lik ei øgle (huden er dekket av skjell). Jeg kjøpte to hønseføtter som var garvet til skinn i Danmark, de er utrolig stilige. Om det kommer irritasjon (ei rift, eller for tett ring rundt foten – jeg har ikke ringer på mine, men har tenkt på det) eller urenheter som blusser opp, finnes det en salve å gni på føttene. Ellers finnes også et middel som er i støvform som kan sprinkles på kutt i huden (i ansiktet) som er bakteriedrepende. Høner med åpne sår må isoleres, eller kommer resten av gjengen og plukker på såret, de kan gjøre store skader ved åpne sår. De er nok tiltrukket av fargen, og bevegelsen av blod, og dermed så er åpne sår veldig viktige å passe på.

Har høna hovne øyner, og sover mye, kan det være at den ikke er helt i form. Ta en telefon til nærmeste veterinær og be om råd.

Det var mest for det praktiske på utsiden av høna i denne omgangen 🙂

Bilde fra http://hubpages.com/animals/Silkie-Chicken-Colors og foto av © Copyright 2011 Cindy Murdoch (homesteadbound). Jeg syns dette er supersjarmerende, skikkelig dinosaur!

5410124_f260

 

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s